Zuidlaarderbollen Part 2

Vanwege een reglementair te laag aantal tijdige inschrijvingen voor de All Ships zeilwedstrijden heeft het ZZ bestuur de wedstrijd officieel moeten schrappen. Nadat kort daarop in het Jollen Zeil-praat-kanaal van ZZ en elders bleek dat er 9 deelnemers zouden verschijnen werd alsnog een alternatief bedacht om toch paar wedstrijdjes te kunnen zeilen. Tony Mulder nam het clubhuis en de verse-bollen-prijzen-inkoop onder de hoede en Roel Laphor tekende voor de baan en wedstrijdorganisatie, eea met instemming ZZ bestuur mbt kantine en materialen. Deze alternatieve Bollen zeilwedstrijden zijn gevaren op zondag 7 oktober 2018 onder schitterende omstandigheden met 21 graden, volop zon, veel zeilplezier met lekker briesje en biertje.

Bij aanvang moest de wedstrijdleiding het sein “start verlegd met 30 minuten” vanwege een totale windstilte en dit gaf een ieder de gelegenheid om Arien Storm als de nieuwste Finn zeilster te begroeten en technische mannen Gert Heerlien en Tony Mulder wisten de vijfde Finn bij ZZ nog vaarklaar te maken voor de wedstrijden ook.

Roel Laphor had een fraaie baan uitgelegd ondanks sterk draaiende wind die er soms niet was. Terwijl negen boten nog redelijk langzaam de haven uitkwamen werd snel na de 1e start om 13:00 duidelijk dat ervaren zeilers ieder zuchtje op het meer weten te vinden en ook de Valk met schipper Guido Oostermeier en fokkenist Jan Roelof Bok goed vooruitkwamen. Fred Scholtens bij de OJollen stak Erik Otzen met geslepen ervaring de loef af en liet ook de 3 nieuwe Finnsters Arien Storm, Gerard Groothuis en Marcel Wierda de achterkant van zijn wetsuit zien! Als eerste kwamen Gert Heerlien en Tony Mulder tussen de finish boeien door.

Omdat het weer werkelijk zeer uitnodigend was en ook nog een betere bries opstak besloot de wedstrijdleiding ter plaatse om een 2e race aan te kondigen en deze keer was er echt wind. Er werd scherp gezeild, diverse tactische routes gekozen en soms zo divers dat zeilers bij de verkeerde boei zaten. Na een snelle race kwam de hele groep met een heerlijke middag achter de rug over de finish om meteen door te zeilen naar de haven. In het clubhuis bleek Tony patat zonder klachten te kunnen bakken en op het terras deed Roel namens wedstrijdleiding verslag van de races. De uitslag bleek dusdanig dat precies iedereen een fel begeerde echte Drentse Zuidlaarder Bol mee kon krijgen!, vers gebakken in Sappemeer, dat wel weer 😉

De wedstrijdorganisatie werd bedankt, bier getapt en er kon worden nagepraat op het zonovergoten terras van ZZ over een jaar All Ships, diverse spanten en boten, zeilen in de winter (Henk Mik weet precies hoe je ijs moet verwijderen van de boten!) en dat soort zaken. Het was een heerlijke zeilmiddag.

Het is jammer dat de inschrijvingen niet op tijd binnenkomen. Doe jezelf en ZZ een plezier en geef je tijdig op, het kan zelfs met telefoon, maar die moet dan wel smart zijn 😉

 

Marcel Wierda